Skap særpreg og idyll med belegningsstein

Belegningsstein av betong er blitt meget populært. Det er forståelig når man ser forvandlingen av både hus og hage der steinen legges. Med det store utvalget av farger og typer er det bare fantasien som begrenser mulighetene.

Enten det er som innslag i en nydelig anlagt hage eller som praktisk innkjøring til hus og garasje, dekorerer og forskjønner belegningsstein mer enn kanskje noe annet materiale. Bruk noen sommerdager til å ruste opp utemiljøet. Det er slett ikke vanskelig, og heller ikke så dyrt som du tror.

Hus omkranset av vakker belegningsstein har noe eget over seg. Kanskje er det fordi det nesten oser av - om ikke velstand, så i hvertfall atmosfære og velstelthet. Praktisk og lettstelt er også steinlagte uteområder. Belegningsstein i private hager og hjem er derfor etter hvert blitt svært populært også i Norge, men vi har mye og ta igjen. Århundrer tradisjon og bruk i andre land er imponerende skue når man visiterer byer og tettsteder litt lenger sør.

Det barske klimaet i Norge stiller strenge krav til materialer som skal brukes utendørs. Norskprodusert belegningsstein i betong er et ekte naturprodukt, den er frostsikker og tilpasset et hardt miljø.

Dagens belegningsstein produseres av sand og sement i store fabrikker og i et stort utvalg av former, farger og kvaliteter. Denne produksjonsformen er ensbytende med stein til overkommelige priser. I dag er det derfor nærmest ubegrensede muligheter for hvordan du kan utsmykke hus og hage med en praktisk og tilnærmet vedlikeholdsfri belegningsstein for en forholdsvis rimelig penge.

Det koster litt i innsats og noe sparepenger, men du får det mangedoble igjen i form av atmosfære og uovertruffen slitestyrke.

Valg av stein
De forskjellige produsentene av belegningsstein tilbyr alle flere typer og i mange farger. Som belegningsstein mener man også kantstein og andre spesialsteiner. De samme produsentene tilbyr dessuten heller i større formater, samt forskjellige blokker som du kan bruke til å lage støtte- og hagemurer. Ta en rundtur i forskjellige byggevarefirmaer og be om brosjyrer. De fleste av disse er gode inspirasjonskilder og viser deg med bilder hvordan forskjellige steintyper harmonerer på ulike plasser.

Tenk helhet
Før valg av belegningsstein, er et tips å tenke helhet. Velger man en farget stein, f. eks i en oppkjøring og foran garasje, kan det være uheldig å blande inn en ny farge for bruk i stier og ganger i selve hagen. Bruk derfor litt tid på å planlegge hva som vil bli mest pent og funksjonelt rundt huset og i hagen.

Husk at belegningssteinens tykkelse og form har innvirkning på stabiliteten og levetiden på dekket du skal legge. Viktig for kvaliteten på dekket er også at fugene etterfylles godt. Velg steinkvalitet ut fra hvilken belastning og trafikk du forventer på underlaget. Er du i tvil, spør forhandleren der du har tenkt å kjøpe steinen.

Før du setter i gang
Det er viktig å husk på at veien eller plassen som skal steinlegges får et tilstrekkelig fall slik at vannet ikke blir liggende, men ledes vekk. På den måten unngår du glatte og isete områder på vinteren.

Et avrettingslag er underlag for belegningssteinene og har flere formål. Det primære formålet er å utjevne mindre ujevnheter som alltid vil være tilstede på bærelagets overflate. Utover dette skal det utlikne små variasjoner i tykkelsen (normalt 2-3 mm) som steinene har, og dessuten virke som et trykkfordelende lag mellom belegningsstein og bærelag.

Det kan virke som litt av en jobb å steinlegge en oppkjørsel eller område rundt huset, men arbeidet kan utføres på en helg om arealet ikke er altfor stort. Ring gode venner og overbevis dem om at dette er noe de kan ha glede av å lære. For de setter nok i gang med belegningsstein de også, når de ser hvor flott det blir rundt huset ditt.