Støttemurer: Få mer ut av hagen

Mindre støttemurer er enkle å lage selv og er både praktiske og vakre innslag i hagen.

Støttemurer kan være store og små. Felles er at de både forskjønner og gjør hagen mer praktisk anlagt.

En liten støttemur er både dekorativ og praktisk for avslutning av en skrånende tomt eller av ulike platåer i hagen. Bak støttemuren kan du plante vekster som ytterligere vil fremheve steinmuren og gi uteområdet et flott utseende. Også rundt bed kan en liten mur skape trivsel og stemning.

En stor støttemur krever det kunnskap å bygge og egner seg best for fagfolk. Mindre støttemurer derimot kan hvem som helst mestre å lage. I mange tilfeller behøver du ikke engang å mure. På kort tid kan du tørrstable en pen og praktisk støttemur i hagen. En fordel med en tørrstablet mur, er at den er vedlikeholdsfri og dessuten kan ta opp betydelige telehiv og setninger i grunnen uten å sprekke.

Knekkstein
Knekkstein eller knekkheller benyttes til lave murer og blomsterbed der høyden ikke overstiger en meter. Knekksteinen leveres i doble plater som du selv knekker ved hjelp av et flattjern og baksiden på en øks. I betongplaten er det dype spor som angir hvor du skal slå slik at steinen knekker.

Det er viktig at det er drenering under muren. Underlaget skal derfor være stabilt av drenerende grus eller finpukk. Lave murer (2-3 skift) kan legges direkte på drenerende og komprimert masse, høyere murer må ha en sålebjelke i bunnen. Denne kan kjøpes ferdig, men mange velger å støpe en såle selv. Leggingen av stein og heller begynner i et hjørne. Benytt snorer og la første skift ligge litt under bakkenivå. Knekkhellene forskyves 5 mm bakover for hvert skift.

Små støttemurer kan fange opp høydeforskjeller i hagen på en spennende måte. Knekkstein og knekkheller tørrstables og er lette å age.

Mini støttemur
En mini støttemur lages av elementer eller blokker som kan låses mellom skiftene. Sammen med høy egenvekt gir dette en stabil mur. En slik mur må også anlegges på en god såle.

På murer over en meters høyde brukes gjerne en ferdiglaget såle, eller man støper en såle selv. Sålen må legges på en komprimert pute av grov grus eller singel. Skal man lage en mur med høyde over to meter, brukes også et såkalt jordarmeringsnett. Som fyllmasse bak muren brukes steinmasse eller pukk. Løs Leca er også et bra alternativ fordi dette materialet minsker trykket bak muren. Ved riktig utførelse kan mini støttemurer lages i høyder opp til 8-10 m. Det er mange typer blokker og utseender å velge mellom. Bruk derfor litt tid før du bestemmer seg for hva slags støttemur som passer best i hagemiljøet ditt. Og før du setter i gang: Husk at det er grunnarbeidet som bestemmer om du er like fornøyd med støttemuren om et år eller to. Et siste tips: Skal du bygge en høy mur bør du ta kontakt med fagfolk.